GODE RÅD TIL VINVALGET NYTÅRSAFTEN?

Den store festaften nærmer sig. Om middagen står på sushi, torsk, vildt, bøf, tapas eller andet, vil de fleste nyde vin til maden. Hvilken velkomstchampagne skal du vælge? Hvilken rødvin passer bedst til nytårsmiddagen? Og drikker man sødt eller tørt til kransekagen?

11 sikre tips til at skyde nytåret ind med vinmanér:


  1. Lav en vinmenu - det er kun nytår én gang om året

    Vi taler meget om, hvilken mad vinen passer til og omvendt. Men hvorfor ikke sætte det i system, som de ville gøre det på en restaurant? Find fem gode vine, og server de fire-fem retter, som passer bedst til dem. Det tager tid, kræver overvejelse og planlægning, men er det hele værd i lækkerhed!

  2. Giv den lidt ekstra

    Nytårsaften er muligvis den største festdag på året for mange mennesker, da vi siger farvel til det gamle år, og glæder os til at starte på et nyt. Derfor: Brug gerne lidt ekstra penge på vinene hvis budgettet tillader det. Du får så meget mere ved at gå 50-100 kroner op pr. flaske.

  3. Husk at vaske og pudse champagneglassene ordentligt

    Kulsyren i en boblevin forsvinder hurtigt og effektivt på grund af den høje stuetemperatur og urenheder i glasset. Det samme gør smagen af en champagne. Derfor skal du sørge for at vaske dine champagneglas i hånden, skylle dem grundigt, og meget gerne polere dem med et blødt og rent viskestykke. Så har boblerne optimale betingelser og du får den bedste oplevelse.

  4. Vin til din nytårsmenu: Start med bobler, mousserende vine… og Champagne!

    Man bør altid starte nytårsaften med de bedste bobler, og gerne champagne. Det er her til Dronningens nytårstale kl. 18, at ens smagsløg bedst formår at sætte pris på de gode boblers finesse. Champagne under 200 kr. er sjældent særlig spændende - i dét prisleje bør du hellere gå efter en rigtig god crèmant, cava eller spumante.

    Vores anbefaling:  Crémant de Bourgogne Tastevinage Brut eller Cava Blanc de Blanc Brut

  5. Vin til fisk

    Selvom der er plads til undtagelser i det traditionelle parløb mellem hvidvin og fisk, bør den vin, der skal ledsage fadet med ”alt godt fra havet”, ikke dominere fiskens lidt ferske, sarte smag. Vær også opmærksom på, at syre i maden dæmper syrlighed i vinen. Når saften fra en skive citron dryppes på din fiskeret, vil glasset med syrerig Chablis virke mere blød og afrundet.

  6. Giv de store hvidvine en chance

    Hvis nytårsmenuen står på skaldyr og torsk, så vil vi anbefale dig at bruge lidt ekstra penge på hvidvinen. Typisk ofrer vi flere penge på rødvinen, men det er faktisk lidt ærgerligt. Hvidvin kan være en lige så stor kunst.

  7. Lette fiskeretter

    Rødspætter, skrubber og andre lidt magre fisk går bedst i spænd med lette, tørre hvidvine. Det samme gælder rejer, krabber og dampede muslinger. Vælg gerne en god, tør og ikke for fadpræget hvidvin.

    Vores anbefaling: Riesling Trocken Klüsserather bruderschaft eller Pinot Grigio Bottega Vinai  

  8. Kraftige fiskeretter

    Retter med fede, kraftigt smagende fisk og skaldyr, som for eksempel laks og hummer, kræver hvidvine med kraft og styrke. Det gælder i særlig grad, når fisken ledsages af en sauce baseret på fløde, smør og krydderier. Her skal du bruge en hvidvin med fylde og dybde, der kan matche de fede, krydrede smagselementer fra fx en laks med hollandaisesovs.

    Vores anbefaling: Mâcon-Chardonnay

  9. Vin til kød

    Hovedretten nytårsaften er ofte baseret på vildt eller oksekød. Dyreryg og oksemørbrad kommer ofte på bordet med smagfulde saucer og svampe. Det let sødlige og kraftige kød kræver rødvine med frugt, fylde, en anelse krydderi og en lang eftersmag. Desto kraftigere sauce eller tilbehør, desto kraftigere vin kræves der.

    Vores anbefaling: San Salvagio Vino Nobile di Montepulciano, Castello di Verrazzano Chianti Classico eller Granite Hill Old Vine Zinfanel

  10. Dessertvin

    Afslut middagen med en lækker dessertvin. Naturligvis afhænger vinvalget af hvor sød desserten er, og derfor er det vigtigt at dessertvinen understøtter desserten - men vælger du rigtigt bliver oplevelsen så meget bedre!

    Vores anbefaling: Font Sante -  Muscat de Beaumes-de-Venise, Recioto - Ca' del Monte eller Alsace Grand Cru - gewurztraminer Hatschbourg

  11. Ingen tør champagne til midnat!

    Du har måske hørt det før, og her kommer den igen: Drik for guds skyld ikke tør champagne til kransekagen. Det harmonerer slet ikke og ødelægger både vin og kage. Den intense sødme i kransekagen matches bedst af en sød mousserende vin.

    Vores anbefaling: Cattin - Crémant d'Alsace Demi-Sec eller Pierre Trichet Blanc de Noir Demi-Sec